29/11/2018

5 december 2013 | De Dag Dat Nelson Mandela Stierf

Blog100 / By ZAM Reporter

Door Bart Luirink

Wekenlang hielden we er rekening mee. Maar toen de Zuid-Afrikaanse president Zuma laat op de avond van 5 december Nelson Mandela’s overlijden aankondigde, kwam het nieuws toch als donderslag bij heldere hemel.

Eerlijk gezegd waren de internationale televisieploegen die maandenlang bij het ziekenhuis postten er een beetje klaar mee. Mandela’s lange eindstrijd voedde kwaadaardige geruchten. Werd de dood stil gehouden? Werd er geruzied door de nabestaanden? Toen hij stierf – er was niks geheimzinnigs aan het moment – stonden er nauwelijks verslaggevers bij het ziekenhuis. Pas enkele uren na het overlijden stroomde de straat in Johannesburg waar Mandela woonde vol.

Er volgden tien dagen van verdriet, melancholie, herinneringen ophalen. Wereldleiders spraken en boekten hun tickets voor de begrafenis. Alle draaiboeken voor de uitvaart werden tevoorschijn gehaald. In Zuid-Afrika werd nationale rouw afgekondigd. Televisiezenders gooiden hun programmering om. In tal van steden wereldwijd, ook in Amsterdam, werden condoleance registers geopend. In dit stad vond op de dag van zijn begrafenis ook een door enkele duizenden mensen bezocht eerbetoon plaats, Samen door Mandela.

Maar het waren vooral die honderdduizenden mensen in Pretoria die urenlang geduldig wachtten tot een laatste blik konden werpen op de man die hun verlangen naar vrijheid en gelijkwaardigheid symboliseerde.