Was het toeval dat Nelson Mandela de Nederlandse regering niet bedankte voor de solidariteit met de strijd tegen apartheid bij zijn eerste bezoek aan Amsterdam in juni 1990?
"Toen ik opgroeide in Deventer, vond ik het vaak verrassend dat er beperkt bewustzijn was van de historische verbinding tussen Zuid-Afrika en Nederland. Mijn doel met de podcast was om deze kloof te overbruggen en te benadrukken wat voor significante invloed beide landen hebben gehad op mijn kijk op politiek, identiteit en herinnering. Voor mij is het project een middel om opnieuw verbinding te maken met onze gedeelde geschiedenis, om zo ook het heden beter te begrijpen.”, zegt singer songwriter Joya Mooi, die samen met journalist Remco Tomesen de MAX-podcast Nederland en de apartheid maakte. Daar onderzoeken ze de Nederlandse rol met betrekking tot de Zuid-Afrikaanse apartheid, tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er? De zesdelige podcastserie is te horen op NPO Luister.
Journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi onderzoeken de eeuwenlange verbintenis tussen Zuid-Afrika en Nederland, met in de hoofdrol: de apartheid. Hoe kwam een witte minderheid nog voor de invoering van apartheid toch aan de macht? Wat was de rol van de Nederduits Gereformeerde Kerk? En hoe kwam uiteindelijk in Nederland het protest tegen de rassenscheiding op gang?
Om antwoord te krijgen op al deze vragen, duiken Remco en Joya in de geschiedenis van de apartheid. Van de Nederlandse Afrikaanderwijken tot aan ontmoetingen met familie van een prominent persoon uit het apartheidsregime, de dochter en echtgenote van de leider van het Sharpeville-protest en de dochter van Desmond Tutu. Ook spreken Remco en Joya met Nederlandse oud-politici en voormalige anti-apartheidsactivisten. Joya's vader werd geboren in Johannesburg en maakte de protesten in Soweto van 1976 mee. In de podcast deelt hij zijn indrukwekkende ervaringen als vrijheidsstrijder en lid van het ANC (de politieke partij van onder anderen Nelson Mandela). Door de diverse persoonlijke verhalen en ontmoetingen in Nederland én Zuid-Afrika, verbinden Remco en Joya de koloniale wortels van het apartheidsregime met de Nederlandse protesten, de politiek en meer.
Zie ook:
Ruiter Janssen ontwierp in 2018 in samenwerking met ZAM de interactieve website Apartheid Revisited