ZAM

Talk | Ode aan Winnie. A Portrait of Love & Revolution

Sunday 5 February, 2023
14.00 - 15.00 | Plein Foyer, International Theatre Amsterdam

Ernestine Comvalius gaat in gesprek met beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout en Junior Mthombeni, acteur, muzikant en maker van (onder andere) het toneelstuk Dear Winnie. Kaersenhout ontleende aan dit stuk inspiratie voor haar Ode aan Winnie. A Portrait of Love and Revolution. In een briefwisseling met Junior voor het Belgische kunstmagazine RektoVerso schrijft ze dit: ‘De scène uit Dear Winnie, de voorstelling over Winnie Mandela die je samen met Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens maakte, waar de witte man omringd wordt door zwarte vrouwen die hem aanklagen heeft mij tot tranen geroerd. Tranen die over mijn wangen stroomden en sporen maakten als striemen van zweepslagen. Het is lang geleden dat ik zo diep geraakt ben door theater.’

Kaersenhout maakte afgelopen jaar speciaal voor ZAM Magazine een portret van Winnie Mandela. Het werk werd gepresenteerd tijdens een grote overzichtstentoonstelling van de kunstenaar in Amsterdam Zuidoost: The Third Dimension.Voor die tentoonstelling maakte ze haar eerste fictiefilm Le retour des femmes colibris, over vijf vrouwen die ten tijde van het Eerste Internationale Congres van Zwarte Schrijvers en Kunstenaars belangrijk waren, maar geen podium kregen. In haar werk staat de Zwarte vrouw centraal – met de kunst die ze maakt herschrijft ze de geschiedenis waarin zwarte vrouwen nog vaak onzichtbaar zijn en geeft ze met name degenen die zich inzetten voor vrijheid en zelfbeschikking een stem en een gezicht.

Op 5 februari wordt tijdens FACE FORWARD in ITA de speciale kunstdruk van de Ode aan Winnie verkocht, ter ondersteuning van het werk van ZAM.

Over de gasten

Patricia Kaersenhout is geboren in Nederland en afstammend van Surinaamse ouders. Ze ontwikkelde een artistieke ontdekkingsreis waarin ze haar Surinaamse achtergrond onderzoekt in relatie tot haar opvoeding in een West-Europese cultuur.

De politieke rode draad in haar werk roept vragen op over de bewegingen van de Afrikaanse diaspora in relatie tot feminisme, seksualiteit, racisme en de slavernijgeschiedenis. Ze beschouwt haar kunstpraktijk als een sociale praktijk. Met haar projecten geeft ze (jonge) mannen en vrouwen van kleur meer zeggenschap en steunt ze gemarginaliseerde mensen.

Door vergeten geschiedenissen aan het licht te brengen, probeert ze waardigheid te herwinnen en transformatieve rechtvaardigheid te creëren. Ze heeft regelmatig tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Junior Mthombeni (België/Zuid-Afrika) is theatermaker, acteur en muzikant. Hij is artistiek leider van het SINcollectief en verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Als regisseur maakte hij producties over Syriëstrijders en hangjongeren maar hij onderzoekt ook de actuele betekenis van inspirerende figuren uit het recente verleden als Malcolm X en Muhammed Ali. In het voorjaar van 2020 bracht Mthombeni de voorstelling Dear Winnie, een eerbetoon aan zijn vader, een voormalig ANC-verzetsstrijder, en aan diens vertrouwenspersoon Winnie Madikizela Mandela.

Ernestine Comvalius was de eerste directeur van het Bijlmer Parktheater en directeur van Theater Krater. Ze was van jongs af aan actief binnen de vrouwenbeweging, werkte bij de Utrechtse bond van Surinaamse vrouwen en richtte samen met Nadia Tilon in Utrecht de theatergroep Makandra (Samen) op: theater gericht op actuele vraagstukken rond vrouwenemancipatie, migratie en de achterstelling van allochtone kinderen in het onderwijs. Comvalius wordt geroemd voor haar immense betrokkenheid bij het culturele leven van met name de Zwarte gemeenschap.

Lees meer over kaersenhout’s Ode aan Winnie hier.