ZAM Reporter

Conny Braam | Wij zijn de wrekers over dit alles, het boek en de winactie

"Conny Braam heeft een vaardige pen, spannend en gedoceerd, maar als het moet met de kracht van een breekijzer."—Adriaan van Dis 

Net verschenen
Conny Braam | Wij zijn de wrekers over dit alles

Conny Braam's nieuwste roman vertelt het verhaal van Jakob Witbooi, Jantjie Jafta, Moritz Rabinowitz en Koos Abrahams en de tienduizenden zwarte, bruine en witte Zuid-Afrikaanse soldaten die vochten tegen het nazisme.

Het is een adembenemende en meeslepende reconstructie van een tocht die de mannen naar het noorden van Afrika, naar Italië en naar de krijgsgevangenkampen en fabrieken van IG Farben in Polen, nabij Auschwitz, voert. In deze barre omstandigheden blijven de raciale verhoudingen van thuis bepalend voor de onderlinge verstandhouding. Maar soms verdampen minachting en superioriteitswaan. Zo wordt mede de basis gelegd voor de eerste massale anti-apartheidsprotesten in het naoorlogse Zuid-Afrika.

Want het is de invoering van de apartheidspolitiek in 1948 die misschien wel het grootste verraad inluidt van een belofte die de geallieerde leiders de zwarte Zuid-Afrikaanse soldaten voorhield: dat de oorlog onafhankelijkheid en gelijkheid in Afrika zou brengen.

Koop Wij zijn de wrekers over dit alles bij uw lokale boekhandel of bestel online. 384 pagina's. Prijs € 22,99.

Bestel online.

Conny Braam is schrijfster van romans en korte verhalen. Ook is zij een van oprichters van de Anti Apartheids Beweging Nederland waarvan zij jarenlang voorzitter was. In 1992 debuteerde zij met Operatie Vula, het verslag van haar betrokkenheid bij ondergrondse verzetsacties in Zuid-Afrika. Nadien verschenen 13 titels waaronder Ik ben Hendrik Witbooi dat het verhaal vertelt van een Namibische vrijheidsstrijder die het opnam tegen de Duitse koloniale bezetter. In haar nieuwste boek staat een kleinzoon van Witbooi centraal.

In dit korte filmpje spreekt Conny Braam over haar nieuwste boek.

Adriaan van Dis over het boek
"Conny Braam heeft weer een fantastisch boek geschreven. In Wij zijn de wrekers over dit alles geeft ze een stem aan mannen die de geschiedenis lang over het hoofd zag."

Een korte video met Adriaan van Dis hier.

Winactie
ZAM mag 3 boeken weggeven! Wilt u in aanmerking komen, stuur dan voor 20 mei 2020 een mail met uw postadres naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o.v.v. Wrekers.