09/07/2018

Expositie | How do you want me to look?

Blog100 / By ZAM Reporter
Image: How do you want me to look? in de publieke ruimte van Advocatenkantoor Houthoff aan de Amsterdamse Zuidas. Image: How do you want me to look? in de publieke ruimte van Advocatenkantoor Houthoff aan de Amsterdamse Zuidas.

Tijdens een bezoek aan Nederland in 1994 mocht fotograaf Sander Veeneman een portret van Nelson Mandela schieten. Locatie: het Catshuis. Vlak voor de shoot vroeg Mandela aan Veeneman: ‘How do you want me to look? ‘A bit serious’, antwoordde de fotograaf.

Mandela’s vraag werd de titel van een feature in een speciale herinneringseditie die ZAM kort na Mandela’s dood samenstelde. Naast het portret dat Veeneman maakte, werden ook portretten van Daniel Koning, gemaakt in Soweto een dag na Mandela’s vrijlating, en Kadir van Lohuizen toegevoegd. De laatste maakte foto’s van Mandela in december 1990.

De feature in ZAM werd vervolgens ontwikkeld tot een kleine expositie bestaande uit een viertal panelen. Deze was eerder dit jaar te zien in de publieke ruimte van Advocatenkantoor Houthoff aan de Amsterdamse Zuidas. In het kader van Mandela100 is de expositie inmiddels weer beschikbaar voor andere publieke ruimten en bedrijven. De huurprijs komt geheel ten goede aan het Mandela100 programma van ZAM.

Informatie: Laurens Nijzink, +31 (0)6-14 58 54 56.